marți, 6 aprilie 2010

Antioxidanţii: cine sunt, ce fac şi dacă mama lor ştie

Buuun, aici treaba e mai complicată, ne băgăm în niţică biochimie şi alte ciudăţenii din ăstea. Însă încerc să fiu foarte concis, fără a fi superficial.
Antioxidanţii: cu siguranţă ştiţi măcar câţiva, de exemplu vitamina C, vitamina E, beta-carotenul... vă sună cunoscut, nu-i aşa? Ce rol au ei? Reiese din denumire, neutralizează substanţele oxidante, adică radicalii liberi. Ce sunt radicalii liberi? Sunt atomi sau molecule foarte reactive, care vor să "fure" electroni pentru a ajunge la o configuraţie stabilă. Electronii ăştia pot proveni de exemplu de la ADN, ceea ce e cu siguranţă un lucru rău. Dar... ciclul Krebs, un ciclu de reacţii biochimice în urma cărora se obţine energie, este complet dependent de radicalii liberi. Aceştia au şi alte roluri, de exemplu în imunitate.
Care e concluzia: nu trebuie să credeţi că toţi radicalii liberi trebuie exterminaţi, şi nu trebuie să abuzaţi de antioxidanţi. Ideal este să existe un echilibru, pe care de obicei un corp sănătos reuşeşte să îl obţină doar cu ajutorul cantităţilor obţinute din alimente (fructe, legume etc.) Şi, chiar dacă suplimentarea cantităţilor de antioxidanţi în limita bunului simţ nu dăunează, nu are nici efecte miraculoase. Deoarece, intrând mai profund în problemă, oamenii de ştiinţă încă lucrează la descifrarea conexiunilor dintre radicalii liberi şi antioxidanţi, chestii muuult mai complexe decât se crede. Evident că din acest motiv în fiecare zi pot apărea noutăţi în domeniu. Până atunci însă, ceea ce trebuie să înţelegeţi este că dacă aveţi un stil de viaţă complet dezordonat, trei căni de ceai bogat în antioxidanţi nu o să compenseze celelalte excese.

Niciun comentariu: