duminică, 17 ianuarie 2016

M-am enervat uşor. Din nou.

Tema e una veche, cel puţin pentru mine, şi oarecum sensibilă. Tot pentru mine.
De aceea evit în general să discut despre asta, cu unele excepţii, precum cea de azi, când trebuie să refulez măcar puţin.
Pentru cei care nu sunt la curent, admir natura şi tot ceea ce ne oferă ea, mai ales că încă nu am ajuns la fundul sacului, să spun aşa. În acelaşi timp, dacă simt că răcesc, bag o aspirină. De ce? Uite un răspuns cam greu de combătut: din comoditate. Pentru că sunt prea comod şi prefer să înghit o pastilă în loc să ies afară, să caut o salcie potrivită scopului, să adun o grămadă de coajă - atenţie, doar în sezonul potrivit! -, să revin acasă şi să procesez coaja adunată etc.
După cum prefer pastila de penicilină în loc să mă joc de-a nenea Fleming (trebuie să ştiţi despre cine e vorba, dacă nu, să nu vă mai prind cu comentariile la articolele de genul ăsta!) şi să creez condiţii pentru o cultură de mucegai.
Parcă vă şi aud cu "efecte adverse". Păi, un nene mai deştept decât mine şi decât voi, cel puţin în domeniul ăsta, pe care îl chema Paracelsus, a spus printre altele: "sola dosis facet venenum". Ştiu că sunteţi culţi şi că aţi făcut latină într-a opta, dar dacă nu vă aduceţi aminte chiar acum, traducerea aproximativă ar suna cam aşa: "toxicitatea depinde doar de doză". Ideea a devenit un principiu de bază al toxicologiei, şi anume că totul şi orice este toxic, toxicitatea depinde doar de cantitate. De doză, dacă vreţi. Aşa că faptul că iau trei aspirine când sunt răcit nu o să îmi producă ulcer. Şi faptul că iau antibiotice când ESTE CAZUL, nu când sunt gripat (gripă = boală virală = produsă de un virus; antibiotic = medicament ce luptă împotriva bacteriilor; virusul NU este bacterie; QED), şi doar cât este nevoie, nu o să îmi dea peste cap organismul.
De vaccinuri nici nu vreau să aduc vorba. Cu toate că faptul că nu aţi mai auzit de cazuri de poliomielită sau de variolă ar trebui să însemne ceva. Raţionament greşit: dacă am eradicat (şi) aceste boli, de ce să ne mai vaccinăm? Simplu, pentru că prin vaccinare ne imunizăm organismele. Boala eradicată nu înseamnă că virusul poliomielitei nu mai există, ci că, în urma vaccinării, nu ne mai afectează. Deci nu, nu sunteţi protejaţi dacă nu vă vaccinaţi. Sunteţi expuşi. E o diferenţă semnificativă, dar, se pare, ignorată de mulţi.
Unul dintre argumentele mele "preferate" este că industria farmaceutică manipulează tot ce poate şi ne bagă pe gât sute de produse pentru a-şi creşte profitul. În primul rând, însuşi cuvântul "industrie" trebuie să vă atragă atenţia: din câte ştiu eu, nu există nicio industrie care să nu vrea să aibă profit. În al doilea rând, sincer, nu am auzit de oameni obligaţi să cumpere medicamente (nu faceţi paralela cu situaţia din spitalele noastre că nu despre asta e vorba) şi cu atât mai mult să le şi consume. Singurele "medicamente" obligatorii sunt vaccinurile, dar nici ăstea nu sunt atât de obligatorii precum ar trebui şi, în plus (şi în principiu), vaccinările sunt gratuite.
Îmi ajunge deocamdată, pot închide supapa. Nu înainte de a preciza că, dacă există printre voi doritori care să mă pună la zid pentru comoditatea de care vorbeam, ar fi bine ca aceştia să realizeze că îşi vor posta comentariile de pe un PC/telefon mobil/tabletă/alt device, nu îmi vor scrie o scrisoare şi nici nu vor imprima semne pe o tablă de lut folosind un beţişor frumos ornamentat. De asemenea, folosesc maşini, telecomenzi şi alte lucruri diavoleşti. Aţi înţeles ideea, sper.

2 comentarii:

Elena B. spunea...

Am replică, dar trebuie să scotocesc ceva într-o carte, nu sunt suficient de deșteaptă să dau replica doar din capul meu, și vremurile nu sunt chiar propice pentru scotoceli. Nu uit. Revin. Voi posta de pe PC :)

fallen spunea...

Păi... aştept replica, atunci :)