luni, 29 noiembrie 2010

Poate v-aţi întrebat...

Noua lege a educaţiei îşi continuă traiectoria sinuoasă prin diverse birouri şi comisii. Ăsta e un fenomen care poate dura încă mult şi bine. Pe de altă parte, Tata Uraniu are de un timp încoace un blog educativ (aveti linkul la Recomandările mele, apăsaţi pe Sciencefriction et voila...) în care tratează diverse teme axate în principal pe fizică (dar nu numai). De ce nu aş inaugura şi eu o rubrică dintr-asta? Normal, nu mă aştept să înlocuiesc cursuri şcolare, nici ca rubrica să devină un fel de "cititorii întreabă, eu răspund", că nu le ştiu chiar pe toate. Motivele pentru care voi încerca să postez relativ frecvent sub titlul de mai sus sunt două, şi anume faptul că genul ăsta de postări vor fi o variaţie de la postările mele "obişnuite", precum şi faptul că voi încerca să postez informaţii din categoria "curiozităţi/chestii funny", fără prea multe detalii tehnice.
Inaugurez aşadar acest "tag" răspunzând la următoarea întrebare: de ce unele persoane îşi scot limba când se concentrează? Fenomenul este relativ frecvent şi sunt convins că ştiţi despre ce este vorba, fie din proprie experienţă, fie din văzute. Explicaţia este simplă: creierul este împărţit în mai multe regiuni, fiecare dintre acestea având funcţii specifice. Unele regiuni sunt mai complexe, îndeplinind funcţii multiple. O astfel de regiune complexă este şi cea a lobului frontal al emisferei stângi, regiunea fiind implicată atât în controlul mişcărilor complexe ale gurii şi limbii, cât şi în activităţi intelectuale de genul rezolvării de probleme, activităţi ce necesită concentrare şi raţionament. Dacă cele două tipuri de activităţi (controlul mişcărilor limbii, respectiv concentrarea intelectuală) se desfăşoară simultan, creierul trimite limbii impulsuri prin care îi transmite să iasă din gură, rămânând astfel nemişcată. În acest mod, creierul se va putea apoi dedica mai mult activităţii intelectuale.
În mos similar, pe acelaşi principiu, o persoană care se gândeşte intens la ceva îşi va încetini ritmul mersului. Probabil aţi experimentat chestia asta când, după ce aţi ieşit din casă, aţi încercat să vă amintiţi dacă aţi oprit aragazul sau daca v-aţi luat mobilul de pe birou.
Aştept critici, comentarii, întrebări şi sugestii. Dar nu neapărat :)

Niciun comentariu: