miercuri, 10 noiembrie 2010

Remember ?

Acum un an sau doi, nici nu mai ştiu exact, populaţia se pregătea revoltată să facă faţă sfârşitului lumii, din cauza experimentului ce urma să fie realizat cu acceleratorul de particule (LHC, CERN, remember?). Hadroni, găuri negre, implozii, explozii, particule elementare, "particula lui Dumnezeu", coliziune şi alţi termeni de acest gen erau vehiculaţi de toţi, de la mic la mare. Evident, toţi erau brusc experţi în fizică cuantică şi se simţeau datori să "avertizeze" lumea. În plus, experimentul a fost amânat din cauza unei defecţiuni care a dat apă la moară adepţilor unei catastrofe mondiale. Circul mediatic a durat ceva timp, şi nu îmi aduc aminte cum a trecut treptat în categoria ştirilor de mai mică importanţă.
Present day: o ştire de 45 de secunde anunţă sec că LHC-ul a fost utilizat pentru a obţine un "mini Big Bang". Nu au fost incidente desebite, iar prelucrarea şi interpretarea datelor obţinute va dura un timp.
Acum, faceţi o paralelă cu un proverb made in Romania, cu un ţânţar şi cu un armăsar. Aplicaţi acelaşi principiu pentru filtrarea ştirilor de actualitate. S-ar putea să fiţi surprinşi cu cât de puţină informaţie reală şi obiectivă veţi rămâne la final.

Niciun comentariu: