duminică, 5 decembrie 2010

Poate v-aţi întrebat... 2

Azi, despre băuturile energizante. Pentru a evita reclama, voi vorbi despre ele la modul general. După cum îi spune numele, o băutură energizantă energizează şi stimulează organismul, din cauza substanţelor din conţinut. Aceste substanţe sunt vitamina B, cofeină (aproximativ echivalentul dozei dintr-o cană de cafea), zahăr, glucuronolactonă şi taurină. În urma unor sesizări s-au efectuat nişte studii pentru a se stabili dacă aceste băuturi sunt benefice sau nu. Deşi părerile sunt împărţite şi nu s-au tras până acum nişte concluzii ferme, cert este că glucuronolactona - un carbohidrat natural, sintetizat prin metabolism în organismul uman - este prezentă în băutură în cantităţi suficient de ridicate încât să tragă un semnal de alarmă; în privinţa cantităţii de taurină, sunt necesare mai multe teste, legate tot de cantitatea cam mare. Iar cofeina, mai ales în combinaţie cu alcool, combinaţie devenită deja tradiţională, poate deveni periculoasă.
Concluzia finală la acest moment, cu toate că numai concluzie nu se poate numi, este că problema este cercetată în continuare. Ca fapt divers, în unele ţări s-a interzis comercializarea unui anumit brand de energizant, pe considerentele de mai sus.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu am idee ce contin, oricum nimic bun judecand dupa efecte.
Nu vrei sa stii cum e in excursie cu 50 de elevi care consuma toti bauturi energizante si cate chiuvete am adpat cu lichidul respectiv ca sa nu ajung inapoi acasa cu salvarea.
In rest, traiasca tanara generatie consumatoare si plina de avant!
:)
C

fallen spunea...

Cu elevii nu stiu, da' mai tin minte cum era cu studentii, carora nu le arunci nimic in chiuveta. Si la ei clar ca era si alcool intr-o veselie. Ca sa fiu sincer, cu studentii am trait experienta din ambele perspective (supravegheat si apoi supraveghetor).
Anyway, majoritatea produselor de pe piata contin "chestii", de la infamele E-uri la chimicale greu de pronuntat. M-am legat de energizante pentru ca aveam o conexiune gata facuta de la o discutie recenta.