vineri, 29 februarie 2008

De ce se pricep toti romanii la politica

In cadrul unui sondaj de opinie despre credibilitatea unui candidat la o primarie, o doamna a raspuns senin ca nici n-a auzit de respectivul, dar ca are incredere in el, ca e capabil si va face lucrurile potrivite etc. Sunt singurul care nu am stiut ce sa fac - sa rad sau sa plang? - la chestia asta? Banuiesc ca si la alegerile nationale functioneaza acelasi principiu, cu modificarile de rigoare, normal, dar totusi... E clar ca expresia aia cu "avem conducatorii pe care ii meritam" este pe deplin valabila.
Si, ca sa va descretesc putin fruntile, o flotare logica made in Romania: o pacienta internata la spitalul X se plimba prin curtea spitalului, cand, oarecum normal, a fost muscata de un caine vagabond. Urmeaza partea pe care nu am inteles-o: pacienta a fost transportata cu ambulanta la spitalul Y! Acum, poate ca am eu o idee gresita despre ce inseamna un spital, dar cred ca tratamentul pentru o muscatura (de-acum banala pentru romani) se poate face in orice spital. Ma rog, credeam, ca se pare ca nu e chiar asa...

5 comentarii:

Adrian spunea...

ei bine, eram si eu curios, desi oarecum banuiam raspunsul.

ma gandeam ca are ceva legatura cu faptul ca avem spitale specializate gen de ginecologie, oncologie, pediatrie etc.

da, primul ajutor il primesti la oricare dintre acestea si e si normal. dar... in cazul muscaturilor de caine vaccinul antirabic il primesti doar la spitalul de boli infectioase.

prin urmare e cat se poate de clara situatia descrisa.

diviziunea muncii e peste tot, si in cazul acesta chiar e nevoie de specializare, ca de-aia nu ma duc la ortoped cand am probleme cardiace sau la oftalmolog cand am aprindere de plamani.

fallen spunea...

Corect pana la un punct. Nu stiu despre ce spital era vorba (daca era de specialitate sau organizat pe sectii), insa stiu ca era vorba de un oras mic. In acest caz, fie spitalul are si policlinica, fie este pregatit pentru mici interventii. Esti internat la cardiologie si te tai la un deget, nu cred ca trebuie sa fii mutat la alt spital pentru tratament. Dar, ca sa fiu cu constiinta impacata, voi cauta detalii. Oricum, la prima vedere stirea ramane asa cum am perceput-o, detaliile de care ne legam noi acum puteau fi introduse in articolul respectiv si nu mai gaseam nimic ciudat.

fallen spunea...

PS pentru Adi. Chiar si diviziunea muncii de care spuneai incepe de obicei cu medicul de familie, care te trimite unde trebuie.

Adrian spunea...

nu stiu ce se intampla in alte orase mai mici, dar in oradea asa stau lucrurile.
oricum, primul ajutor sunt convins ca il primesti oriunde, ca doar orice unitate medicala, fie ea si in varful muntelui, are un dezinfectant si un pansament. dar tratamentul propriu zis se face de medicul specializat. dar poti sa ma contrazici, nu zic nu.

fallen spunea...

Pai asta e, am stat cativa ani intr-un orasel de provincie, unde spitalul avea toate sectiile gramada-ordonata, dar gramada-si exact langa spital se afla cladirea policlinicii. Asa ca, indiferent de ce sufereai, mergeai "la spital". Ma asteptam ca in toate orasele mai mici sa fie tot asa, poate ma insel.