joi, 20 martie 2008

Alt sablon made in Romania

Sondaj de opinie despre initiativa de regenerare a padurilor de pe la noi. Raspund studenti, elevi, muncitori, medici. Toti sunt de acord, si toti se simt datori sa faca o mica precizare, ceva de genul "daca as avea timp, as participa cu placere". Yeah, right... Asta e sablonul, la teorie suntem toti buni, dar la pusul in practica, daca ar putea face altcineva treaba in locul nostru ar fi excelent. Dar constiinta ne este curata, nu-i asa, am luat la cunostinta si suntem de acord. Vreau sa precizez ca sunt dispus sa particip activ la aceasta initiativa, in consecinta am inceput sa caut detalii.
In alta ordine de idei, fortand putin nota pentru a da oarecum continuitate articolului, si cu partea teoretica stam cam prost. Multe noutati, gramada de termeni specifici pe care avem impresia, de multe ori gresita, ca ii intelegem, si, drept urmare, actionam ca atare. Adica gresit.
Formularea este cam alambicata, sa trecem asadar la exemple concrete. Cel mai recent exemplu care imi vine in minte este votul uninominal. Sa fi vazut ce au inteles unii - multi - din treaba asta... Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar raspunde daca ar fi intrebati despre infringement, sa zicem (da, stiu ce inseamna. E de rau.).
Solutia ar fi teoretic simpla: informarea populatiei. Pe mai multe cai, prin mai multe mijloace mass media si nu numai. E clar insa ca nimeni nu are timp sa stea sa-i explice fiecaruia pe intelesul lui. Deci...mai departe nu stiu. As vrea sa stiu, insa nu e competenta mea. Insa trebuie gasita o solutie, pentru ca, in caz contrar, absolut toate initiativele care implica si opinia sau voturile oamenilor unei comunitati (sat, comuna, oras, judet, tara) sunt un fel de loterie. Si la loterie se castiga, e adevarat, insa cam rar.

Niciun comentariu: