luni, 17 martie 2008

Sick of it all

Pai, avem asa: Basescu sare in sus, pentru ca fiica-sa nu stie sa vorbeasca (putea sa roage si ea pe cineva sa ii scrie naibii discursurile, dar probabil ca mandria ar fi impiedicat-o sa citeasca foile alea, in loc sa vorbeasca liber. Cine e de vina pentru faptul ca a ajuns subiect de bancuri?). Ar mai fi si vechea problema a autonomiei. Inainte de a continua, ma simt nevoit sa repet ca nu am absolut nimic cu nicio rasa sau nationalitate, si implicit nu fac nici discriminari, nici nu vreau sa am atitudini nationaliste. Insa chestia asta mi se pare de prost gust, deoarece motivele sunt cel putin ciudate. Ce mi-a atras atentia: comunitatea maghiara din Romania ar fi bine sa obtina autonomia (autoguvernare, ca sa fim exacti), pentru ca in ultimii ani numarul maghiarilor a scazut, urmare a faptului ca multi au emigrat. Stati putin, dar romanii nu au emigrat? Nu detin cifre, insa logica imi spune ca au plecat mai multi romani decat maghiari. Iar motivul e acelasi, bani mai multi. So, pentru ce autonomie? Ar ramane maghiarii in tara? Eu nu prea cred.
Celalalt motiv principal este cel al sustinerii economice ale celorlalte regiuni ale tarii. Mie mi se pare normal ca o tara sa fie privita ca ceva unitar. Peste tot in lume sunt regiuni mai defavorizate, dar nu te apuci sa le dai la o parte din acest motiv. E ceva similar casatoriei, "impreuna la bine si la rau". Acum cateva sute de ani, nu stiam cum sa ne unim mai repede. Astazi, rupem tara in bucati in functie de interese, si aruncam la gunoi ce nu ne place.
Intr-un documentar despre sistemul de sanatate din Franta, foarte bine organizat, un medic francez spunea ca toti oamenii primesc exact aceleasi ingrijiri, indiferent de situatia lor sociala, deoarece "fiecare da cat poate, insa primeste cat are nevoie". Si tuturor li se parea normal. Mai fratilor, cand o sa ajunga romanii atat de uniti? Ma abtin sa dau vreun termen.
Mai ales ca s-a accentuat si fenomenul ala de fals patriotism, de care dau mai nou aproape zilnic in mass media. "Romanul Busuioc, mare succes in Spania", "Romanca Teodosiu, star in Germania", "Cercetatorii romani innebunesc America" etc. Pai ba fratilor, de ce nu au avut aici sansa asta? Va zic foarte sincer, daca eu as ajunge intr-o situatie similara, le-as spune clar celor din tara sa ma scuteasca de prostiile astea. Ca eu nu cred ca romanii astia cu succese "dincolo" au pornit direct de la ideea "mama, ce talentat sunt, am plecat in Occident", fara a incerca sa se afirme prima data in tara, fie si macar din comoditate, daca nu din alt motiv.
M-am descarcat un pic, evident ca cu asta voi si ramane, dar face bine la neuroni. Revin mai tarziu, cu teme mai pasnice, cu alea poate voi avea mai multe "succesuri".

Niciun comentariu: