E o tema pe care am evitat-o pana acum, insa a aparut in context (thanks, Adi), asa ca o abordez, dar mai superficial, ca-mi creste tensiunea daca insist...So, cum sta treaba cu saracia pe la noi? Din punctul meu de vedere (normal...), in Romania exista cam trei clase sociale. Cea inferioara e reprezentata de cei saraci in adevaratul sens al cuvantului, care se sinucid la vederea ultimei facturi "de caldura" (pe bune, sunt), au restante, dar nu din rea vointa sau din neglijenta, si presteaza (daca presteaza) munci necalificate platite mizer. Cauzele existentei acestei clase sunt muuulte si variate: educatie, localizare geografica, legislatie cel putin ciudata uneori (s-a intamplat mai demult, poate se intampla si acum, ca legile alea populiste, pentru categorii defavorizate, sa existe, dar sa nu poata fi aplicate din lipsa de fonduri; va suna cunoscut?) si multe altele (inclusiv o doza zdravana de ghinion). Clasa de mijloc? Hmmm...saraci care fac eforturi, legale sau nu, de a trece in categoria medie, şi "medii" care fac eforturi, legale sau nu, de a trece in clasa superioara. Si aici abunda ciudateniile (exemplu concret, masina noua, straina, parcata in fata casei plina de igrasie, cu acoperisul gaurit. Nevoia de a te lauda in fata celorlalti, de a-ti crea o imagine publica destul de indepartata de adevar, se pare ca este foarte puternica pe meleagurile noastre. Atentie, nu vorbim de "fite si figuri", alea apar la alta categorie!). Cei "medii" sunt cei cu salarii, hai sa le numim decente, care incearca sa isi imbunatateasca traiul: isi pornesc o afacere proprie, cazul cel mai des intalnit. In functie de cum va merge afacerea, vor urca, vor cobori sau vor ramane in aceeasi clasa sociala.
A treia, "meseriasii". Sunt in Romania joburi si posturi bine platite, nu contest asta, si sunt afaceri care merg. Insa proportia dintre numarul acestor joburi si cei care au bani, ma refer la BANI, este mult prea disproportionata. Daca se va ajunge (desi ma indoiesc) sa se adopte legislatia "averilor nejustificate" ("ilicitul" comunist, pentru nostalgici), ar fi cateva surprize de proportii. Asta, in cazul in care nu ne-am lovi de spaga si coruptie.
Exista solutii? Eu zic ca nu. E democratie, e capitalism...Ceea ce ma deranjeaza de fapt este faptul ca romanii nu stiu nici macar sa fure cum trebuie. Da, si in Occident exista coruptie, spagi, "tunuri". Dar aia fac eforturi sa nu fie prinsi, pe cand aici iti sar in ochi vilele si masinile oamenilor "de succes". Iar a doua diferenta e ca acolo mai sunt si "fraieri" arestati si condamnati. Aici, cred ca nu are rost sa continui discutia, stiti si voi mecanismul. Asa ca, da, fura, daca ai curaj si ai de unde, dar fura inteligent, si nu te lauda cu asta. Principiul "am bani si fac ce vreau, nimeni nu se ia de mine, sau daca o face, oricum nu patesc nimic" este esenta problemei. Si nu il vad disparand prea curand.
Sfat de final: nu am. Daca as sti ce se poate face, as face chiar eu. Deocamdata insa, va las, ca trebuie sa merg sa platesc rata celebrului "credit de consum".
Un comentariu:
O fi ora târzie, poate faptul că nu sunt destul de "avansată", nu ştiu, dar eu nu pricep exact postul ăsta.
Nu ştiu ce nu-ţi convine mai exact: clasele sociale, corupţia sau doar faptul că românii noştri n-au idee cum să fure?
1. Claselor sociale nu prea ai ce să le faci. Dacă vrei să le elimini, deja dai în comunism, şi deja vei fi pus cu faţa la zid - trebuie să zic de ce? :)
2. Corupţia există peste tot. În România este mediatizată corupţia noastră, în Franţa, corupţia lor. Or spune-mi, te rog, la câte posturi străine te uiţi zilnic şi să te convingi că nicăieri nu-i ca la noi. Hai să-ţi zic, că tot m-am legat de Franţa (dar nu stiu de ce exact de ţara asta), ei au probleme cu proxeneţi şi pedofili (cunosc din sursă sigură care nu o voi face publică din motive personale). Albania... hmmm, hai să-ţi zic şi de ei: acolo un nene se duce să omoare pe altul la fel cum te duci tu să te vezi cu X la o cafea. Şi aşa mai departe. Noi ne confruntăm cu corupţia, alţii se confrunta cu crimele şi aşa mai departe.
3. Faptul că românii noştri nu au idee să fure e o prostie. :))
Românii noştri au fost "proşti" în domeniul ăsta când graniţele erau prospăt deschise. Apoi, cu timpul, românii noştri s-au dat după tehnologie. La început se ducea omul cu ranga, deschidea uşa şi se ducea la bani, apoi au apărut seifurile, iar românul nostru se ducea şi detona seiful, apoi au mai apărut nu ştiu ce minuni cu nu ştiu ce senzori, cu nu mai ştiu ce naţii de calculatoare, nu-i nimic, în România se găsesc de toate pentru toţi. E mai grav pentru un badea X care a plecat de la mama de la capre, care a realizat că trebuie să supravieţuiască în vreun fel şi a încercat "o şmecherie" - bineînţeles, aceasta a eşuat pentru că badea X nu are la fel de multă experienţă ca un domn Y ce practică furatul din '90. Un hoţ care se respectă nu îţi va scoate niciodată ochii cu vile şi maşini de lux.
Pfffff... e mult tare de vorbit pe tema asta, dar deja mă simt aiurea scriind atâta. :)
Trimiteți un comentariu