marți, 10 martie 2009

On the edge

O fraza citita intamplator mi-a readus aminte de un curent gresit, dar majoritar, de gandire. Fraza suna aproximativ asa:"...in urma incendiului au fost distruse bunuri in valoare de X lei, insa pompierii au salvat bunuri in valoare de Y lei", unde Y era o cifra mai mare decat X. Iata si gandirea de care va spun, sa salvam cat se mai poate, daca tot nu am reusit sa prevenim. Sa minimalizam pierderile, daca tot am ajuns intr-o situatie ciocolatie. Si sa scoatem in evidenta ca am reusit totusi sa salvam ceva, nu greselile care au dus la situatia respectiva.
Si asta se intampla corelat cu o alta tendinta, la nivel global as spune, aceea de a nu te trezi decat cand esti pe marginea prapastiei. Problema e de perceptie, cand zici ca esti pe marginea prapastiei esti de fapt deja in cadere libera, si normal ca ajungi la ce ziceam mai devreme: daca tot cazi, macar sa cazi cat mai "placut" posibil, sa iti rupi una-alta, dar sa ramai in viata. Altfel, cum ai putea gresi din nou mai tarziu?
Oarecum legat de asta, Romania se afla pe ultimul loc in UE (si) in privinta bugetului alocat educatiei. Pe primul loc se afla Austria, cu un buget cam de sase ori mai mare. Suntem pe ultimul loc si in privinta reciclarii deseurilor electrocasnice. Dar suntem printre primii la poluare. Si la coruptie. Etc.
Privind obiectiv situatia (cat de obiectiv pot fi, la urma urmei), sunt total nedumerit de ce se intampla in tara asta. Si, daca as vedea asta dintr-o tara cu un fus orar muuult diferit, probabil mi-as permite sa fiu chiar amuzat. Printre avalansa de promisiuni si lamentari si solutii de criza ce prevad printre altele si bugete drastic reduse, cheltuielile prevazute pentru cei din guvern, Parlament, Senat, nu doar ca nu au fost inghetate sau reduse, ci au crescut fata de cele din anul trecut. Misto exemplu, nu? Sau sporurile care sunt acordate, apoi retrase dupa cateva zile, apoi...cine mai stie ce urmeaza. Haos, frate!
Sau il vad pe ministrul mediului dand un exemplu populatiei in privinta reducerii poluarii si conducand un autoturism hibrid. Foarte frumos. Doar ca autoturismul respectiv costa cam 70.000 de euro, iar ministrul l-a primit cadou. Vreau sa zic ca sunt de acord sa conduc si eu un vehicul hibrid, daca il primesc cadou. Ba, mai mult, accept chiar si o bicicleta...

Niciun comentariu: