miercuri, 18 martie 2009

Salata de idei

In ordine absolut aleatorie: superba gafa a Elenei Basescu, ce si-a anuntat demisia din PDL deoarece nu vrea ca alegatorii "sa fie fortati sa aleaga intre mine si intelectuali". Oricum, va candida in continuare ca independenta, asa ca cei care nu cred in intelectuali mai au o sansa.
Am mai spus cu alta ocazie despre capacitatile tot mai reduse ale elevilor de a interpreta un text la prima vedere. Exista un test international pe aceasta tema, imi pare rau ca i-am uitat denumirea, test in care a fost inclusa si Romania in 2006, ocupand un onorabil loc 48, din 57 de tari participante. Se pare ca rezultatul asta nu este deloc pe placul ministerului, deoarece iata ca testul se repeta in aceste zile, sub protectia unui anonimat total. Scolile participante la test sunt tinute secrete. Un fel de gunoi aruncat sub pres, insa rezultatele vor fi oricum facute publice, testul fiind international... Banuiesc ca oricum nu vor exista surprize.
Celebra criza este una financiara, nu? Si afecteaza tot mai multe domenii si tot mai multi oameni, corect? Evident, din punct de vedere financiar. Si romanii, dornici sa scape de stresul si depresia aferente crizei, merg in numar tot mai mare la psiholog. Aaaaa... e pe gratis? Ca daca nu, mergi sa te plangi de greutatile financiare la un psiholog caruia ii platesti consultatia. Numai mie mi se pare paradoxal?
Dupa cum tot paradoxale mi se par si emisiunile ale caror moderatori se mira si iau pozitie impotriva epidemiei de "vedete" ce se inmultesc pe zi ce trece, invitand in acelasi timp exact acele personaje in emisiune... Eu unul nu mai inteleg nimic.
Cu toate ca suntem in UE, pentru noi Europa inseamna tot "dincolo". Si "dincolo" va insemna inca mult timp de acum inainte. Deoarece "dincolo" inseamna si "altfel", iar "altfelul" ala pur si simplu nu se potriveste cu ceea ce stim noi sa facem si cu ce suntem obisnuiti. Par example, recentele tramvaie introduse in urbea noastra sunt la standarde occidentale. Sunt prevazute cu facilitati pentru persoane cu dizabilitati. Dar peroanele din statii? La alea cum ajung bietii oameni? Sau, tot despre aceste tramvaie, oamenii au spus ca au un dezavantaj, si anume ca, in ciuda faptului ca au cate trei usi de acces, compostoarele de bilete nu sunt plasate decat la usile din fata, respectiv din spate, nu si la cea din mijloc. Explicatia este insa simpla, dar nelalocul ei in Romania: in celelalte tari europene, usile din fata si din spate sunt folosite pentru urcare, iar cea din mijloc pentru coborare.
Si in final inchei cu o veste sa zicem buna, desi e complet personala: am reusit sa vad Valkyrie. Mi-a placut. Si Seven Pounds. Gata!

Niciun comentariu: