marți, 2 decembrie 2008

De neevitat: 1 Decembrie si votul

V-ati pus vreodata intrebarea cum ar arata ziua nationala fara omorul si cozile pentru mici, fasole, sarmale, vin, bere, tuica si alte oportunitati gratuite? Nici macar nu sunt impotriva acestor tratatii, putem simplifica spunand ca, de ziua ei, tara face cinste. E vorba de disperarea oamenilor de a prinde si ei ceva, orice, oricat, dar gratis. Chiar daca, judecand dupa hainele unora, nu sunt muritori de foame. O fi ceva genetic, traditional, o chestie culturala specifica romanilor, nu stiu. Dar asa se strica toata imaginea unei sarbatori nationale.
Trecem la votare. Obiectiv, dupa cum am vazut, intelectualii stau si comenteaza, in timp ce taranii si clasa muncitoare merg si voteaza. Apoi, intelectualii comenteaza si mai aprig, din cauza rezultatelor. Poate ca daca intelectualii ar merge si ei la vot, rezultatul ar fi altul, mai aproape de cel dorit, nu?
Subiectiv, nu am mers la vot deoarece, in ciuda uninominalului, nu am avut de ales decat intre nume cunoscute, dar asociate cu diverse "afaceri", si nume de care nu mai auzisem pana acum. Si nu mai vreau sa aleg raul cel mai mic. Ca la noi, asa merge. Cineva spunea ca raul cel mai mic e cel mai mare bine posibil. Se poate, dar nu sunt multumit. In final a reiesit, cum ma asteptam, ca s-a votat exact ca si data trecuta, pe principiul "du-te si voteaza ca sa nu iasa PSD invingator". Proasta motivatie. Cu PSD a fost rau, cu PDL a fost rau, cu oricine ar fi fost rau, nu din cauza initialelor partidelor, ci a oamenilor care le formeaza. La noi, sa intri in politica inseamna sa incepi o noua afacere. Eu nu ma pricep la afaceri, asa ca ii las pe altii sa se ocupe de asta.
Veti spune de votul alb, care inseamna implicit o forma de exprimare a nemultumirii. Si neprezentarea la vot inseamna tot aia, lipsa optiunilor sau neintelegerea acestora.
Subiectul merita dezbatut intr-un spatiu mai generos, poate revin dupa cateva zile. Pe moment este suficient.

Niciun comentariu: